Selasa, 21 Disember 2010

tagging~~

Assalamualaikum everybody!!
huhu..post rini is about tagging2 by my fwen..
meya meyo..haha..
x pernah di tag b4 diz cuz x blog ni sgt2 kurang publisiti..hahha..yeke??
since diz is my 1st tag,,jwb pon hentam jerr..sorie meya!!!

1. What is my name in your handphone?
Meya..=))(i'll chnge it to another funny name of coz..haha)

2. Who are me to you?
Nice,sweet,kind n happy friend of mine n oso,,my lil sis!!^^

3. What you like best in me?
I like ur slumberness..haha

4. Word to describe me?
 Naughty yet beauty..wee..XP

5. I LOVE/LIKE/HATE me?
I LOVE meya!!!(for sure dear!!!)

6. Song for me?
hmm..close my eyes by justin bieber..haha..XD

7. Colour for me?
white..suci gitu!!!hehe...

8. Advice(s) for me?
~stay sweet n notie~
~be a gud muslimah k dear!!~
~rememba Allah owez~
study hard~~
a must!!!be a gud daughter k..=)

I oso want my sweet fwen to answer diz~

kak dila
kak zai
kak ika
sheida

n sumerr yg mengakses blog ni!!!
kamoo di tag juga!!!
jujur n jwb k..=))

p/s: x baik tipoo..wee~~

Isnin, 13 Disember 2010

ESQ 165 TRAINING MAHASISWA 14 DAN MAKAN2~~

Assalamualaikum wbt..
Bismillahirrahmanirrahim...
Subhanallah,,cpt sgt masa berlalu..
tau2 je dah masuk 7 Muharam 1432H..
huhu..Alhamdulillah,,cuti di awal cuti sem ni berjaya dipenuhkan dengan aktiviti bermanfaat...

credit to my dear kaklong,,yg tlg memenuhkan masa cuti ku..
jazakallah kaklong..
hanya Allah yg dpt membalas pengorbananmu..

first of all nak share mengenai training ESQ yg saya join pada 5 dan 6 Muharam nie...
terlalu bermakna training ni buat saya dan saya yakin training ni sgt bermakna buat semua yang pernah sertai ESQ ni dan telah menjadi Alumni..

ESQ 165..
menggabungkan 3 modal dlm membentuk 3 kecerdasan..
lihat la model di bawah nie..

ESQ 165 ni diasaskan oleh Dr. Ary Ginanjar..
setelah menghabiskan training selama dua hari ni,,Subhanallah!!!
rasa seperti bayi yang baru lahir..
sukar diterjemahkan dengan kata-kata..
1-Ihsan
6-Iman
5-Islam
Semuanya basic yang kita dah tau sejak sekolah rendah lagi..
Namun,tidak diaplikasikan dlm kehidupan seharian..
mengenal ESQ 165,,Alhamdulillah,,saya sudah faham dan makin mendalam cinta kpd Allah...
Allahuakbar!!!
namun,,dalam training ni menuntut pengorbanan dan tanggungjawab yang besar..
Semoga saya dapat aplikasikan,,manfaatkan dan seterusnya sebarkan kpd umat Nabi Muhammad..
Sahabat2,,doakan saya yerr..

p/s: thanx 2 kaklong kerana support..seawal usia 19 tahun kumengenal cinta Allah krn mu,,hanya Allah yg dpt membalas jasa baikmu...

Seterusnya,,nak share mengenai makan..hehe..makan2...

masa ni time kat hotel equatorial..MasyaALLAH!!!byk sgt mknn..
makanan nye mmg sedap2..
byk pilihan dan rambang mata..
makan2 kat hotel ni bukan kebiasaan keluarga kami..
cuma,,kami meraikan kaklong yg dpt award kat tempat kerja nya..
dan boss nya bagi baucar untuk makan2 ngan family..
2 yang kami mkn kat hotel..
kalau x,,x dptlaa mkn camni...


  
mkn2 ni berlaku pada hari saya baru je balik sini..bersamaan dengan 1 Muharam..
bagi saya,,1432H adalah permulaan yg sgt2 bermakna buat saya..
dpt spent time dgn family especially dgn kaklong dan aiman..
dpt imu yg sgt2 bermanfaat buat bekalan long term dan short term..
semoga perjalanan 1432H ku berjalan lancar...Amiin...
rasa sedih sgt2 nak berpisah ngan kaklong..
tp,,lega jugak sebab xyah susah2kan kaklong lagi..
sampai demam2 kaklong kami kerjakan..hehe..
kaklong,,tabahkan hatimu ye...moga cpt sembuh!!=)
almaklumlah,,masing2 sibuk dgn urusan dunia..
aiman kat jb..
kaklong kat kl..
saya pulak kat sabah..
Ya Allah,,aku pohon kpdMU ya Rabb,,Kau eratkanlah hati kami sekeluarga dan kau teguhkan cinta kami hanya keranaMU ya Allah...

p/s: pulang ke kampung halaman di JB hari ni...happy+terharu...

Isnin, 6 Disember 2010

Selamat Tahun Baru 1432 H~~

Assalamualaikum..
Subhanallah...sgt cepat masa berlalu kan??
tup2...dah masuk tahun baru...
selamat menyambut maal hijrah buat keluarga dan sahabat handai..
sama-samalah kita tingkatkan amal dan iman sepanjang tahun baru ni..
bak kata kak diela dalam fb nye~~tutup buku lama,bukak buku baru..
InsyaALLAH..
mari muhasabah diri dan saling ingat mengingatkan sesama muslim..

sempena menyambut tahun baru nie..jangan lupa baca doa akhir tahun dan awal tahun..
moga2 kebahgiaan dan keselamatan mengiringi kita sepanjang tahun 1432 H ini..

kat sini ada video selawat daripada unique n inteam..
bolehla amalkan or dgr selalu yerr..
Renung2kan..=))

video

banyakkan selawat..insyaALLAH,,dpt syafaat drpd Rasulullah di Padang Mahsyar kelak..

akhir kalam,,
jazakallah buat semua yg sudi mentarbiyah diri ini spnjg tahun 1431 H..
credit to:

razanah

dan sahabat2 serta family2 lain...

jika dipanjangkan umur,,kita jumpa lg di post2 yg seterusnya k..

Wallahualam..

Selasa, 30 November 2010

BOSAN~~

Assalamualaikum..
Memandangkan hari2 yang dilalui di UMS ni sgt membosankan,,
saya nak berkongsi berkenaan

APA YG ORG BIASA LAKUKAN BILA BOSAN??

hihi..menarikkan??

Firstly,,kalau org yg bosan tu jenis yang gila novel..dia akan membaca at least 1 hari 1 novel..hebat kan??
baca novel 2 bagus tp,,know the limit ye~~

Secondly,,ini memang rutin setiap student yg bosan..especially bila kat dlm lappy die byk sgt movie..hehe..dia akn menatap laptop dr pg sampai mlm cuz tgk movie..betul x??


tgk movie tu bleh..tp,,solat jgn lupe yerr~~

Next,,nie lagila benda wajib di zaman siber ni..facebooking..komen sana,,komen sini...

facebooking ni x salah,,bleh je..yg penting,,jaga akhlak time brsembang or komen~~

Thirdly,,ni kes yg byk duit laa~~bile boring je travel or kuar jln2 ngan kwn2..


jalan2 boleh menambah pengalaman n luaskan pemandangan..tp,,jgn sampai membazir or terlalu bersuka-ria sampai lupakan Tuhan..oke??hihi..

Kalau masih bosan juga,,apa jalan terbaik yerr???

zikir,,baca al-quran,,penuhkan dada dgn ilmu2 yg bermanfaat ataupun join program2 sukarelawan di sekeliling anda...insyaALLAH,,sgt berguna di masa hadapan..

Buat sahabat2 yg sdg cuti semester 2,,

~~SELAMAT BERCUTI~~
~~JAGA DIRI BAIK2 DI RUMAH~~
~~SEMOGA BERBAHAGIA DI SAMPING FAMILY TERCINTA~~

wassalam...




afifah_shah

Isnin, 29 November 2010

Jalan2~~

Assalamualaikum sahabat2..

dah lame sgt2 x menulis kat blog nie..
rasa rindu pulak...hihi..
insyaALLAH,,hari ni saya nak berkongsi sikit pasal journey saya bersama kwn2 sepanjang berada di Kota Kinabalu ni...
x abis travel semua tempat lg..
tp setakat ni,,byk jugakla tempat sy dah pergi even baru beberapa bulan di sini..

Firstly,,nie la tmpt tumpuan ramai kat KK nie..nak beli gelang, kraftangan, mutiara n ape2 lah..Pasar filipina la tempatnya...

kat luar pasar filipina ni trdpt brmcm2 jenis ikan masin,,keropok2 n berbagai makanan dan brg mura2 laa...so,,g kat sini is a must!!!

nie kat dalam pasar filipina..

nie la tempat student UMS membeli belah n enjoy2...sangat dekat ngan U kami..1 borneo...tempat saya shopping gak...shopping brg perlu je ye~~membazir itu amalan syaitan...



tempat ni ialah tempat kami tenangkan jiwa yang kacau..
Subhanallah...indahkan pemandangan sunset ni...
Ni la kat Tanjung Aru, Kota Kinabalu..
saya, kak zai, mea, razanah, kak diela, n kak ati..
kami bersama2 release tensen kat sini time exam..
seronok sgt...

sempat mandi2 lagi tu...hihi..=)

Dalam berjalan2 tu,,kami x lupa menunaikan kewajipan sebagai seorang muslim..
Nie la masjid Teluk Likas..masjid terapung ala2 kat Terengganu..








afifah_shah

Selasa, 14 September 2010

SYAWAL


SALAM AIDILFITRI..

setinggi-tinggi kesyukuran saya panjatkan kehadrat Allah swt kerana akhirnya syawal sudah menjelma..kemeriahan syawal masih lagi terasa biarpun sudah lima hari kita beraya..

rasa sedih sangat sebab x sempat khatamkan Al-Quran pada bulan ramadhan yang lalu..Hanya sempat habiskan 20 juzuk jek..surah Al-Ankaabut menjadi surah terakhir..x sempat sampai surah Yaasin pon..=(..

semoga Allah memberiku kesempatan untuk bertemu dengan Ramadhan sekali lagi pada tahun hadapan..30 Juzuk sasaran utama..insyaALLAH..amiin..


selamat hari raya aidilfitri~~

CERITA RAYA

Malam sebelum hari raya, berbuka kat umah atok JB..semua sepupu2 sibuk main bunga api..Saya pula,,terpijak bunga api yang sepupu2 saya main..sakitnya,,MasyaALLAH.. hanya tuhan yang tahu..hari raya tahun ni,,jalan terdengkot-dengkot..hihi..ujian Allah..baru je sikit diturunkan buat hambaNYA..saya dah melelehkan airmata even tersengih..huhu..kelakar sgt..

Hari raya pertama beraya di Johor Bahru..selesai jerr solat raya,,kami sekeluarga menziarahi kubur arwah moyang ,atok abah, dan arwah sepupu.. balik daripada kubur kami menikmati juadah raya sekeluarga..=)..seronok sangat dpt duduk semeja mkn besama..bukan selalu dapat mcm ni..

Selesai solat jumaat,,kami sekeluarga bertolak balik muar..jalan sesak sgt2..biasalah hari raya..sayu bila tgk kemalangan jalan raya sepanjang perjalanan pulang ke Muar..Alhamdulillah,,kami selamat sampai ke rumah atok petang tu..

Raya kedua,,menziarahi keluarga sekeliling muar..

ni gambar pada raya kedua kat umah atok muar..ayah n adik pakai baju yg saya belikan..=)

Raya tahun ni sgt seronok kerana kami dpt beraya kat kampung sendiri..raya sebelum ni,,kami beraya di Kelantan kerana melawat maklong yang sakit..

P/S: semoga hari raya menjadi pengerat silaturrahim antara kami sekeluarga dan masyarakat sekeliling..Ya ALLAH,, peliharalah ahli keluargaku dan moga Kau temukanlah kami dengan Ramadhan dan Syawal pada tahun hadapan.. Amiin..

afifah_shah

Sabtu, 28 Ogos 2010

BERSAMAMU PALESTINE~~


salam ukhuwah fillah~~
lama x menulis kat blog ni..
salam ramadhan juga buat semua umat islam...

semalam ialah hari nuzul quran..
Alhamdulillah..
berjaya menghabiskan 12 juzuk stakat ni..
belum berkesempatan untuk membaca satu juzuk satu hari..
bila la agaknya sempat ye??huhuh..

hmmm..
nak cerita mengenai malam puisi gaza sebenarnya..
semalam malam kami mengadakan program malam puisi gaza..
dalam hampir 100 jemputan yang dijemput..
hanya 11 je yang hadir..
agak sedih kerana kutipan yang berjaya dikumpul pun x byk..
diharap dgn adanya program seperti itu dapat membuka mata pelbagai pihak mengenai Gaza lagi selepas ini...

Tahniah buat pasukan ajk pelaksana~~
dan minta maaf byk2 kepada semua ajk pelaksana kerana sy selaku ketua jemputan ajk protokol,,tidak dapat mengedarkan surat jemputan lebih awal dan jemputan yang hadir pon sikit..=((...tp xpe,,sy kutip ini sebagai pengalaman yg sgt berharga dan akan menjadi pendorong kepada saya kelak..insyaALLAH..

p/s~ first year ni kutip pengalaman byk2 dulu...=))

TEXTAREA_ID

Ahad, 8 Ogos 2010

STUDY,RAMADHAN,PALESTINE..

STUDY

Assalamualaikum
hari ni hari ahad kan??
busy2 day..
byk assignment nak kena buat...
byk program nak kena attend..
tp,,Alhamdulillah..setakat ni semua boleh catch up..
kena lebih berusaha..
chaiyok2..
anggaplah belajar ni part of jihad fisabilillah~~

pesanan buat diri: belajar kerana menuntut ilmu demi Allah..bukan demi lulus periksa..
Have fun learning!!!!

RAMADHAN



Ramadhan dah sgt2 dekat..Dah bersedia ke saya nak menghadapi bulan ni??
nak mengukuhkan keimanan terhadap Allah..
Ramadhan ini satu persinggahan untuk menguji tahap keimanan,,persinggahan untuk meluaskan amal ibadah..Ya ALLAH,, semoga hamba MU ini sentiasa bermuhasabah dlm menghadapi bulan yg mulia ini..Amiin..=)

Checklist for Ramadhan..

1.Tilawah Al-Quran
2. Qiamullail
3. Solat jemaah
4. Solat sunat (tarawih, hajat, witir dll)
5. Istighfar
6.Selawat
7. Infaq/ Sedekah
8. Mengimarahkan sepuluh malam terakhir
9. Study (penting jugak)
10. Hadirkan diri ke program2 amal ramadhan/ceramah

p/s: checklist ni amatlah digalakkan diteruskan selepas bulan ramadhan juga..=)


PALESTINE

mafella yg dah lame dicari~~akhirnya dpt juga..=))

pada 3/8,, pergi ceramah bersamamu palestine kat kafe..
Tn.Hj Jamuliddin bin Hj Elias,,sukarelawan LL4G yg menyampaikan ceramah..
Alhamdulillah,, bersyukur sgt2 bila dpt tau bantuan yg dibawa di dlm kapal mavi marmara tu berjaya disampaikan kepada rakyat Palestine dgn bantuan Kedutaan Turki di sana..

Sayu sgt rasanya bila x dapat berjuang bersama-sama org Palestine untuk mempertahankan tempat yg ketiga suci bg umat Islam..

Tapi,, apa yg melegakan hati saya lagi apabila mengetahui,, perjuangan kita boleh dilakukan melalui pelbagai cara...Kita belajar pun kira jihad jugak,,cuma matlamat belajar tu kena lah betul..

Sempena bulan Ramadhan yg bakal menjelma ni,,marilah sama-sama kita doakan rakyat Palestine dapat berpuasa dgn aman dan semoga Allah mempermudahkan segala urusan mereka..
Marilah kita sama-sama berinfak untuk rakyat Palestine ini..

maklumat lanjut??
sila layari laman web ni:

p/s lg=)) bacalah qunut nazilah selalu..


TEXTAREA_ID

Isnin, 2 Ogos 2010

RINDU...

Rindu kat my family!!!
ni belum duk overseas kan??
huhuhu~~~
mama,,ayah!!!
kakngah rindu!!!!=))

sedangkan sebelum ni,, sekolah kat KOTA TINGGI..
matrikulasi kat PAHANG...
makin lama makin jauh..
n makin lama makin rindu..
aku bersyukur kpd MU ya ALLAH...
kerana dgn berpisah pada jarak ini..
aku makin kuat dan bertambah rindu pada keluargaku..
Alhamdulillah..
setiap ketentuan ALLAH pasti ada hikmahnya..=))

P/S~ rindu ATOK dan sambal gorengnya!!!hihi...

TEXTAREA_ID

Ahad, 25 Julai 2010

love sopan santun..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,,dah lebih 3 minggu menjadi mahasiswa Universiti Malaysia Sabah..
pantaskan masa berlalu?? Assignment pon dah berlambak..hihih..
hari ni just nak ucapkan terima kasih kat sumone yg LOVE SOPAN SANTUN at facebook..
mendalam maknanya tu..nyway,,thanx kepada insan itu..semoga kamu memperolehi hidayah Allah..Buat insan itu..LOVE KAMU JUGA...=))


p/s~ cinta sejati dan hakiki hanyalah milik ALLAH SWT..

Ahad, 11 Julai 2010

SYUKRAN~~=)

salam ukhuwah fillah sumerr~~
Alhamdulillah sekarang bermulalah perjalanan saya sebagai seorang pelajar universiti..x tau mcm mane nak ekspresikan perasaan nie..hmm..apa yang boleh diperkatakan,,semoga Allah memberkati perjalanan ku di bumi UMS ini..

Terima kasih yang x terhingga buat keluarga yang sering membantu di saat susah dan senang..juga ucapan terima kasih yg teramat sgt di tujukan buat kaklong kerana dorongan yg x pernah berhenti...

Akhir kata buat semua~~doakan saya berjaya dan doakan kesejahteraan mama saya yang baru sahaja selesai menjalani pembedahan lutut..Buat mama tercinta,,maafkan anakmu kerana tidak berada di sampingmu..semoga mama bertambah sihat setelah menjalani pembedahan..Amiin..

p/s: segala usaha,titik peluh, dan keringat yang dititiskan, pasti akan dibalas dengan kebaikan oleh Allah..Wallahualam..=))

TEXTAREA_ID

Selasa, 29 Jun 2010

kembali belajar~~

Assalamualaikum..
huhuhu..dah lame x tulis kat dlm blog ni..
bukan nak menyepikan diri tp byk benda nak kena buat...
hehe..yeke??


Universiti Malaysia Sabah...destinasiku seterusnya~~


x sangka dpt sejauh ni..bile semak balik,,saya letak UMS sebagai pilihan kedua..
Alhamdulillah..insyaALLAH,,3 julai ni akan fly~~
even x ke oversea..over d sea pon dah oke sgt dah..hehe..=)



Ahad, 16 Mei 2010

19 Hadis Nabi Mengenai Wanita

19 Hadis Nabi Mengenai Wanita.

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana
sifat
penyayangnyayang lebih kuat daripada lelaki. Ketika
ditanya kepada
Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih
penyayang
daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan
sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam
rahimnya, maka
beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah
mencatatkan baginya
setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan
darinya 1,000
kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak
bersalin, maka Allah
mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada
jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak,
keluarlah dia dari
dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi
ibu itu setiap
satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara
anaknya yang
sakit, maka Allah memberinya pahala seperti
memerdekakan 70 hamba
dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya,
darjatnya
seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan
Allah dan orang
yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke
atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari
pasar ke rumah
lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya
seperti bersedekah.
Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka
barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah
dia
memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan
agama, maka
Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu
daripada suaminya
(10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa
bulan Ramadhan,
memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya,
masuklah dia dari
pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

http://img171.imageshack.us/img171/3226/sitinurhaliza6mx3.jpg


11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada
1,000 lelaki
yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah,
siapakah yang
lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah,
"Suaminya".
"Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah,
"Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu,
maka jawablah
panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di
laut,burung di
udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua
beristighfar
baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta
menjaga sembahyang
dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan
tertutup
pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.
Masuklah dari
mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak
dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

paradise


17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan
tinggal bersama aku
(Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau
tiga saudara
perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara
perempuan lalu dia
bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan
mendidik mereka
dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka
baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan
sesuatu daripada
anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada
mereka, maka mereka
akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

wallahualam...

MY BELOVED FAMILY~~

SALAM..
hihi..
this is a video of my beloved family...

video

sesaje je wat video ni...
mereka byk berjasa terhadap saya..
LUV U ALL!!!

Rabu, 5 Mei 2010

Jangan lupakan akhirat kerana terlalu mengejar dunia...





MALAS adalah satu penyakit. Ia menimpa semua orang termasuk remaja. Malas ada bermacam ragam, ada malas belajar, malas kerja, malas bercakap, malas makan serta seribu satu macam jenis malas lagi.

Malas ada risiko dan akibatnya, tetapi apa yang menakutkan adalah kalau malas beribadat.

Akibat dan risiko malas yang lain boleh ditanggung, tetapi kalau malas beribadat tidak mampu ditanggung rasanya.

Siapa yang sanggup menanggung azab sengsara dibakar api neraka.

Perhatian kita terhadap penyakit malas ibadat amat menurun dan corot terutama terhadap anak remaja kita.

Lihat saja kalau anak kita tidak ke kelas tambahan atau tuisyen, bukan main marah kita maki dan kadang-kadang pukul mereka.

Berbanding keadaan kalau anak kita tidak menunaikan solat, puasa atau anak gadis tidak menutup aurat, tidak kita dengar suara menyuruh atau berleter.

Kadang-kadang yang kita temui apabila emak atau ayah menyuruh adalah yang tolong bela.
“Kasihan budak tu...biarlah dia tidur, di asrama tak cukup tidur...,” bela emak pada anaknya yang balik bercuti.

Kita memberi perhatian kepada pelajaran yang akan memberi skor ‘A’ dalam peperiksaan, tetapi bagi pelajaran fardu ain, kita buat tidak endah saja.

Sebenarnya ini penyuburan nilai tidak prihatin kita yang ditanamkan terhadap anak tanpa kita sedari.

Kita lebih khuatir masa depan dunia anak kita daripada masa depan agama mereka.

Dunia memang penting. Islam tidak pernah menolak dunia yang sehingga al-Quran mewasiatkan dalam firman Allah yang bermaksud:

“Carilah apa yang dikurniakan Allah terhadap perkara akhiratmu dan janganlah kamu lupa urusan dunia kamu...”

Jangan lupa dunia antara mesejnya, tetapi jangan pula leka mencari dunia sehingga lupakan akhirat, kadang-kadang bukan saja lupa akhirat, malah Allah sebagai Tuhan yang disembah pun dilupakan juga.

Memang patut kita risau kalau anak kita tidak berjaya di dunia, tetapi lebih patut lagi kita risau kalau anak ke neraka gara-gara gagal beribadat ketika di dunia.

Pesan dan motivasi anak supaya bersungguh-sungguh belajar, tetapi jangan lupa hendak berpesan kepada mereka supaya tidak mengabaikan ibadat terutama solat sebagai tiang agama.

Nabi Yaakub berpesan kepada semua anaknya sebelum wafat,

“...apakah yang kamu sembah selepas kematianku...”

Bagi yang lalai dan terlalu leka dengan dunia mungkin pesanannya sebelum mati,

“...anak-anakku apa yang akan kamu makan selepas kematianku...”

*Artikel asal oleh Mohd Zawawi Yusoh (Harian Metro)

Selamat Hari Ibu

SELAMAT HARI IBU!!
huhu..hari ibu makin dekat..
tak tau nak bagi apa kat mama~~

ADA IDEA X???

mama selalu cakap..
mama x mengharap apa2..
asalkan anak-anak mama berjaya
dan bahagia..

huhuhuh..terharu sgt..
nak sgt buat sumting untuk mama..
tapi dah last minute ni..
sempat ke??
hmmm...

Isnin, 3 Mei 2010

Maher Zain...

video yg sgt2 best..
sayu sgt bila tgk~~
hayati ye...=)


video
~~tingkatkan amalan dan renung-renungkan~~

Pengakuan Lelaki Terhadap Wanita


Kami sulit menahan pandangan mata kami

ketika melihat kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan Allah
kecantikan dan postur yand ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kalian
dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian dengan kerudung yang membentang.


Kami sulit menahan pendengaran kami
ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah
suara yang merdu dengan irama yang mendayu
kerana itu tegaskanlah suara kalian
tatkala berbicara di berhadapan dengan kami
dan berbicaralah seperlunya sahaja.


Kami juga sulit menahan
bayangan-bayangan hati kalian,
ketika kalian dapat menjadi
tempat untuk dicurahkan segala isi hati kami,
waktu luang kami kadangkala akan sering terisi
oleh bayangan-bayangan kalian,
kerana itu janganlah kalian membiarkan kami
menjadi curahan hati bagi kalia

Kami tahu kami insan lemah

bila harus berhadapan dengan kalian,
kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh
hanya dengan senyum kalian,
hati kami akan bergetar
ketika mendengar dan melihat kalian menangis.

Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,

maka jagalah amanah itu
jangan sampai ALLAH murka dan memberikan keputusan-Nya.

Maha Besar dan Maha Suci Allah yang tahu
akan kelemahan hati kami ini,
hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-NYA,
kalian akan menjadi halal bagi kami


"Lalu apa yang telah aku lakukan selama ini..YA Rabb, ampunilah daku.

Untuk setiap pandangan yang tak terjaga,
untuk iman yang tak dipelihara,


**diambil dari www.iluvislam.com**

 

SoPan SaNtun.... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Sponsored by Blogger Template Gallery